Wat is argan olie en hoe word het gebruikt in beauty producten?

Je kunt geen beauty product meer vast pakken tegenwoordig of er zit argan olie in, wat wonderen zou moeten verrichten. Maar wat is het eigenlijk en waar komt het vandaan? Ik ben net terug uit een trip van Marrakesh, daar komt de traditionele argan olie vandaan. Het is afkomstig van een arabische boom. Ze halen de olie uit de pit van de vrucht die groeit aan de boom. Ze zien eruit zoals op deze foto:

Je hebt 2 soorten argan olie. Als de vruchten gebrand en roostert worden dan is het goed om het te gebruiken voor voedsel. Er komt daardoor een olie vrij die geurloos is. Als je de argan vrucht niet roosterd blijft het een grofere substantie en die word gebruikt voor cosmetica. Ook dit is geurloos en behoudt zijn werking ongeveer 2 jaar. Op de foto zie je links de olie voor beauty producten en rechts voor het eten.

Wat doet argan olie precies?

Argan olie is een hele droge olie. Dit houdt in dat hij snel word opgenomen door huid of haar en daardoor het haar niet verzwaard en de huid niet vet maakt. Het duurt enkele seconde voor het word opgenomen door huid of haar. Argan bevat vooral veel vitamine E en dat is  heel belangrijk voor onze huid. Het is een van de krachtigste anti-oxidanten, het neutraliseert vrije radicalen die schade aan je huid en haar kunnen aanrichten. Verder bestrijdt vitamine E ontstekingen en is het een goede moisturizer, het maakt ons huid en haar dus lekker zacht. De vitamine beschermt en voedt je cellen ook en vertraagt het verouderingsproces. Je kunt argan olie van top tot teen gebruiken. Zowel je haar als je nagels worden er door verzorgt en sterk van. Alleen is het zo dat in Nederland bijna nooit 100% argan olie word verkocht. Het is erg prijzig en word daarom gemixt met andere oliën waardoor de argan zijn werking verliest.

Hoe kun je argan olie dan het beste gebruiken?

Je kunt de 100% argan olie gewoon gelijk op je huid aanbrengen. Je kunt het gebruiken als body lotion, als nagelriem olie, als haarmasker en zelfs als haarserum. Als je het als haar serum gebruikt beschermt hij zelfs voor de hitte van de föhn of stijltang. Het is dus echt wel een alleskunner alleen staat er wel een prijs kaartje tegenover. Een flesje pure argan kost al snel €30,00 voor 100ml.

Hebben jullie het weleens gebruikt? En zo ja wat zijn jullie meningen erover?